Therapie Behandeling Coaching/Zingeving Relatietherapie Praktische Info Over Carla Meer
Angst & Paniek Sociale Angst Faalangst Depressie Obsessief Compulsief Gedrag Stress Overspannenheid & Burnout Zelfvertrouwen & Zelfbeeld


Therapie
In de kern is elk mens heel en gezond. Veel van dat wat wij als psychische problematiek ervaren ontstaat als er te veel druk wordt gezet op verwachtingen, verplichtingen en aangeleerde gedragspatronen, waardoor wezenlijke behoeften en verlangens in de verdrukking komen. We verliezen onszelf en worden angstig, depressief, onzeker, gestrest of te boos. In mijn werk kijk ik naar de mens als geheel, en help de cliënt om in contact met zijn innerlijke gezonde kern, zijn natuurlijke balans te herstellen.

Elk mens loopt kwetsuren op. Dat is inherent aan het leven. Eke jeugd kent zijn frustraties, pijn en verdriet, ook al doen ouders nog zo hun best. De kwetsuren die wij in onze jeugd opdoen vormen de kern van onze leventhema's. Om de pijn en het verdriet van deze kwetsuren te kunnen hanteren, ontwikkelen we tijdens onze jeugd overlevingsstrategieën. We gaan gedrag ontwikkelen dat typerend wordt voor onze persoonlijkheid en waarmee we de pijn van onze kwetsuren enigszins kunnen hanteren. Diverse therapieën onderscheiden verschillende overlevings- of copingstrategieën. Bijvoorbeeld: vermijding, aanpassing, controleren, perfectionisme, wegdromen, overschreeuwen, eisen, hulpeloosheid, angst, of zelfontkenning. Wanneer deze strategieën verharden en zo sterk worden dat ze je leven beheersen kunnen ze tot stoornissen worden. De therapie richt zich er op om de oorzaak achter deze strategieën te onderzoeken, de belemmerende patronen te herkennen en deze te vervangen door gezond gedrag.

Ik maak gebruik van diverse therapievormen, met name van Schematherapie. Schema's zijn thema's die zijn ontstaan in je jeugd en je telkens belemmeren om te bereiken wat je wilt. Als je bijvoorbeeld bent gepest in je jeugd, kun je dat thema met je mee blijven dragen en altijd het gevoel houden dat je anderen nooit helemaal kunt vertrouwen en je op je hoede of terughoudend moet zijn. Het kan zijn dat je mensen wat op afstand houdt maar daardoor onthoud je jezelf precies van dat waar een wezenlijke behoefte ligt, namelijk je veilig en verbonden voelen bij anderen.
In totaal onderscheiden we vijf basisbehoeften: een veilige band met andere mensen, onafhankelijkheid en zelfstandigheid, vrijheid om je behoeften te uiten en emoties te uiten, spontaniteit en plezier, en duidelijke grenzen.
In de therapie onderzoeken we samen welke behoeften bekneld zijn geraakt en welke thema's op jou betrekking hebben. We bekijken hoe je je als kind voelde als dit thema zich voordeed, welke verdedigingsstrategie je hebt ingezet en welk effect dat had. Met behulp van imaginatietechnieken en helende werkvormen herstellen we jouw beleving van het thema en werken we aan de ontwikkeling van gezond gedrag.

Contact maken met je kern, met je wezenlijke behoeften, met je bezieling en inspiratie vormt een belangrijk aspect van de hulpverlening. Het geeft vervulling en helpt om ruimte te brengen in blokkerende overlevingsstrategieën. Dit is een boeiend en inspirerend proces waarin je jezelf beter leert kennen, waarin klachten kunnen verminderen en vertrouwen kan groeien.
Voorwaarde is wel dat de cliënt zich open stelt, bereid is naar zichzelf te kijken en vragen durft te stellen bij zijn of haar gedrag en levenswijze.

Naast Schematherapie, Acceptance & commitment therapie, Cognitieve gedragstherapie, en EMDR, werk ik met Focussing, mindfulness, dromenwerk en opstellingswerk.